fredag 28. august 2009

Tur til hula til Jens Frøne/Tur til Jens Frønes hule.

En fredags kveld i juni, arrangerte Steinar i regi av Høitomts venner en tur til hula til Jens Frøne, med Mai Larsen (datter av Birger Berntsen) som "Kjent mann". Mai fortalte litt om Jens Frøne, før vi la i vei. /En fredag aften i juni arrangerede Steinar i regi af foreningen Høitomts Venner en tur til hulen hvor levningerne efter Jens Frøne blev fundet. Mai Larsen (datter af Birger Berntsen) var guide. Mai fortalte lidt om Jens Frøne før vi begav os på vej.


Jens Frøne levde fra 1867-1938. Han var en husmann på Lie i Marker kommune, og en skauens mann, og da helsa begynnte å skrante i 1938, ga han beskjed om, at den dagen kaffekjelen sto igjen hjemme, så trengte ingen å lete etter ham. Og i 1938 ble han borte, og der var en storstilt leteaksjon (på den tid) etter ham i Fjella, men man fant ham ikke. Det gjøre derimod Reidar og Birger Berntsen, da de var på revejakt i 1948, hele 10 år etter han ble borte. De fant levningene etter ham i en hule i Ulvedalen, ca. 3km nord for Høitomt. Og det var denne hulen som var målet for kveldens tur./ Jens Frøne levede fra 1867-1938. Han var husmand under gården Lie i Marker Kommune, og han var en skovens mand. Og han helbredet blev dårligere, gav han besked om at den dag han lod kaffekanden være hjemme, så behøvede ingen at lede efter ham. En dag i 1938 kom han ikke hjem fra skoven, og der blev sat en storstillet eftersøgning i gang, men man fandt ham ikke. Ikke før i 1948, hvor Birger og Reidar Berntsen tilfældigt kom over hans levninger, da de var på rævejagt. De fandt ham i en hule i Ulvedalen, i en stejl fjeldside, ca. 3km nord for Høitomt. Og denne hule var målet for aftenens udflugt.
Der var møtt opp mange deltakere, rundt 50 stk, og det ble en lang rekke som gikk blåstien nordover. /Der var ca. 50 deltagere, og det blev en lang række på den opmærkede sti.

Hula som Jens Frøne ble funnet i, ligger i ganske ulent terreng, og det var høyt å klarte opp./ Hulen ligger i en stejl fjeldside, og der var et stykke at klatre op.

Vel tilbake på Høitomt etter en strabasiøs tur, var der kveldsmat. Og mange tok seg tid til å sitte og prate. Noen i stua./ Vel tilbage på Høitomt var der kaffe og noget at bide i. Og mange tog sig tid til at sidde og snakke sammen. Nogen sad i stuen.


Og noen på kjøkkenet./ Og nogen sad i køkkenet.

Dino fikk ikke komme inn, da han var veldig møkete, pga. han badet en en skikkelig møkkadam. Her sitter han i gangen og ser inn./ Dino måtte sidde i gangen, da han badede i et meget beskidt vandhul på turen.

Kilder her er: Mai Larsen og Fjella-boka til Svein Syversen.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails